top of page
  • Szerző képeCorvin Beatrix

Nézz be Mimi Thorisson francia Château-jába

~ Talán kedvet kapsz a főzőkurzusaihoz is ~


Mimi, a Francia, egzotikus szépségű gasztroblogger, szakácskönyvíró, tévés személyiség egy mesebeli, gyönyörű 19. századi kúriában él a kis, elragadó szépségű francia Médoc-ban, a Bordeaux-i borvidéken. A hongkongi és francia ősökkel rendelkező Mimi szenvedélye a főzés, így a kastély nem csak a családi életében, hanem karrierjében is központi szerepet játszik. A kastély, vagy ahogy ők hívják Château Médoc, nem csak Miminek ad otthont, hanem jóképű fotós férjének, összesen 8 gyereküknek és 14 kutyájuknak is.


A kastély, Saint-Yzans-de-Médoc, története az 1870-es évekre nyúlik vissza, eredetileg egy pék feleségének tulajdonába tartozott, akinek szenvedélyes viszonya volt a helyi polgármesterrel, akitől bizony szerelmi ajándékba kapta a korabeli kúriát. A pék felesége hamarosan megvalósította itt az álmait: az épületet hotellé alakította és éttermet nyitott benne, mely hamarosan a környék egyik legfelkapottabb vendéglátó egysége lett a környéken az átutazó borkereskedők körében, hiszen a környék méltán volt híres szőlőültetvényeiről.


A Thorisson család 2014 novemberében vásárolta meg a kúriát és kezdett neki az átalakításának. „Mivel a házban mindig is laktak, jó állapotban volt, mikor beköltöztünk. A helyreállítás során mindent megtettünk, hogy az eredeti értékeket megtartsuk, és szerinem sikerült is: a beépített konyhaszekrényeket, a padlókat, az ódon kemencét – mindenképpen szerettük volna megőrizni a hely eredeti karakterét.
Az előző tulajdonostól sok bútort megörököltek, de még további darabokra is szükségük volt. A konyhába Mimi egy nagy tölgyfaasztalt képzelt el, amiért fel is kutatta a helyi régiségkereskedőket, mire megtalálta a tökéletes darabot. Pár nappal később a ház előző tulajdonosa Monsieur Ladra beugrott, hogy egy kis kiigazítást adjon a ház vízrendszerével kapcsolatban, azonban mikor belépett a konyhába, földbe gyökerezett a lába. „Hol találtátok meg az asztalt? – kérdezte remegő hangon. Kiderült, hogy a hatalmas fiókos tölgyfaasztal 80 évig volt a konyha része, és pár hónappal azelőtt adták el egy régiség kereskedőnek, mielőtt a ház is eladásra került. Most pedig visszatalált igazi otthonába. Lehet minden akár véletlen is, de öreg házak esetében valahogy nem hiszek a véletlenekben."


'Ahogy először beléptünk a konyhába, a linóleumpadló alól megláttunk kikandikálni a kőburkolatot. Kicsit jobban a linóleum alá nézve vettük észre a csodás padlócsempéket. Ezek a csempék a ház legnagyobb kincsei, nagy munka volt helyreállítani, felpolírozni őket, azonban ilyet lehetetlen lett volna ma újra legyártatni.”

A hatalmas étkező piros-fehér járóapjai azonban a férjével való kompromisszum eredményeként kerültek le a földre. Ahogy Mimi mondja, ez egy tipikusan olyan kompromisszum volt, ahol egyik fél sem nyert: ő rózsaszín színvilágot akart a padlóra, a férje terrakottát, végül egyszerű piros lett a végeredmény. Azonban ez a piros-fehér padló az, amelyek azóta is vissza-visszatérő látványelemként jelennek meg Mimi Instagram feedjében és a blogjában is. Megjelennek a friss paradicsom alatt, a frissen sütött csirke vagy pite alatt vagy akár a kertben frissen szedett articsókák háttereként. Mindenhol.Az 1100 nm2-es, 15 szobás kúria hajdanán impozáns főúri kastély volt, mielőtt hotellé avanzsált. Az L-alakú épületet és hatalmas kertjét 2014-ben 620,000 dollárért vásárolta meg a család és azóta legalább ennyit rá is költöttek a felújítás során. A munka pedig még azóta sem fejeződött be. Az elmúlt években Mimi főzőkurzusokat tart a kastélyban, ahova a világ minden tájáról jönnek a gasztronómia szerelmesei, akik el akarnak kicsit menekülni a világ zajától.


Tavaly óta Mimi családja az év egy idejét Olaszországban tölti, tavaly jelent meg legújabb szakácskönyve: Old World Italian, így már az olaszos ízek kedvelőinek sem kell hiányt érezniük. Izgatottan várom olasz otthonuk bemutatását is, valamiért azt sejtem, hogy abban sem kell csalódnunk.51 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page