• Corvin Beatrix

Nézz be Mimi Thorisson francia Château-jába

~ Talán kedvet kapsz a főzőkurzusaihoz is ~


Mimi, a Francia, egzotikus szépségű gasztroblogger, szakácskönyvíró, tévés személyiség egy mesebeli, gyönyörű 19. századi kúriában él a kis, elragadó szépségű francia Médoc-ban, a Bordeaux-i borvidéken. A hongkongi és francia ősökkel rendelkező Mimi szenvedélye a főzés, így a kastély nem csak a családi életében, hanem karrierjében is központi szerepet játszik. A kastély, vagy ahogy ők hívják Château Médoc, nem csak Miminek ad otthont, hanem jóképű fotós férjének, összesen 8 gyereküknek és 14 kutyájuknak is.


A kastély, Saint-Yzans-de-Médoc, története az 1870-es évekre nyúlik vissza, eredetileg egy pék feleségének tulajdonába tartozott, akinek szenvedélyes viszonya volt a helyi polgármesterrel, akitől bizony szerelmi ajándékba kapta a korabeli kúriát. A pék felesége hamarosan megvalósította itt az álmait: az épületet hotellé alakította és éttermet nyitott benne, mely hamarosan a környék egyik legfelkapottabb vendéglátó egysége lett a környéken az átutazó borkereskedők körében, hiszen a környék méltán volt híres szőlőültetvényeiről.


A Thorisson család 2014 novemberében vásárolta meg a kúriát és kezdett neki az átalakításának. „Mivel a házban mindig is laktak, jó állapotban volt, mikor beköltöztünk. A helyreállítás során mindent megtettünk, hogy az eredeti értékeket megtartsuk, és szerinem sikerült is: a beépített konyhaszekrényeket, a padlókat, az ódon kemencét – mindenképpen szerettük volna megőrizni a hely eredeti karakterét.
Az előző tulajdonostól sok bútort megörököltek, de még további darabokra is szükségük volt. A konyhába Mimi egy nagy tölgyfaasztalt képzelt el, amiért fel is kutatta a helyi régiségkereskedőket, mire megtalálta a tökéletes darabot. Pár nappal később a ház előző tulajdonosa Monsieur Ladra beugrott, hogy egy kis kiigazítást adjon a ház vízrendszerével kapcsolatban, azonban mikor belépett a konyhába, földbe gyökerezett a lába. „Hol találtátok meg az asztalt? – kérdezte remegő hangon. Kiderült, hogy a hatalmas fiókos tölgyfaasztal 80 évig volt a konyha része, és pár hónappal azelőtt adták el egy régiség kereskedőnek, mielőtt a ház is eladásra került. Most pedig visszatalált igazi otthonába. Lehet minden akár véletlen is, de öreg házak esetében valahogy nem hiszek a véletlenekben."


'Ahogy először beléptünk a konyhába, a linóleumpadló alól megláttunk kikandikálni a kőburkolatot. Kicsit jobban a linóleum alá nézve vettük észre a csodás padlócsempéket. Ezek a csempék a ház legnagyobb kincsei, nagy munka volt helyreállítani, felpolírozni őket, azonban ilyet lehetetlen lett volna ma újra legyártatni.”

A hatalmas étkező piros-fehér járóapjai azonban a férjével való kompromisszum eredményeként kerültek le a földre. Ahogy Mimi mondja, ez egy tipikusan olyan kompromisszum volt, ahol egyik fél sem nyert: ő rózsaszín színvilágot akart a padlóra, a férje terrakottát, végül egyszerű piros lett a végeredmény. Azonban ez a piros-fehér padló az, amelyek azóta is vissza-visszatérő látványelemként jelennek meg Mimi Instagram feedjében és a blogjában is. Megjelennek a friss paradicsom alatt, a frissen sütött csirke vagy pite alatt vagy akár a kertben frissen szedett articsókák háttereként. Mindenhol.Az 1100 nm2-es, 15 szobás kúria hajdanán impozáns főúri kastély volt, mielőtt hotellé avanzsált. Az L-alakú épületet és hatalmas kertjét 2014-ben 620,000 dollárért vásárolta meg a család és azóta legalább ennyit rá is költöttek a felújítás során. A munka pedig még azóta sem fejeződött be. Az elmúlt években Mimi főzőkurzusokat tart a kastélyban, ahova a világ minden tájáról jönnek a gasztronómia szerelmesei, akik el akarnak kicsit menekülni a világ zajától.


Tavaly óta Mimi családja az év egy idejét Olaszországban tölti, tavaly jelent meg legújabb szakácskönyve: Old World Italian, így már az olaszos ízek kedvelőinek sem kell hiányt érezniük. Izgatottan várom olasz otthonuk bemutatását is, valamiért azt sejtem, hogy abban sem kell csalódnunk.40 megtekintés0 hozzászólás